Termékajánló
Termék részletek


MAGYAR LEGENDÁRIUM

MAGYAR LEGENDÁRIUM

Cikkszám
AD260593
Megosztom
Funkciók
Tömeg
600 g/db
Rövid leírás a termékről

Magyar Legendarium
Eredetiekből fordította:Tormay Cecilia
Fametszetű képekkel Molnár C. Pál díszítette.
Készült a Könyvbarátok Szövetsége számára a Kir.Magy.
Egyetemi Nyomdában Budapesten - 1932
A kiadásért és sajtó alá rendezésért felelős: Czakó Elemér
Kötés félpergamen,a kötéstáblán aranyozott címképpel
Terjedelme 134 oldal
Mérete 20 x 30 cm.
Súlya 0.63 kg
Állapot:***** KIFOGÁSTALAN - Nem használt!
Ár: 9.000 - Ft
Személyes átadással!

A termék tulajdonságai

 

Móricz Zsigmond: KIS MAGYAR LEGENDÁRIUM
Tormay Cecilia fordítása - Kapisztrán-nyomda, Vác

 

Előszó (részlet)

Kilencszáz éves napok és éjszakák szent titkaiból jönnek felénk, nagy szűzi erdők lehajló, uszályos lombjai alatt. Jön a király és jön az ő fia, és mögöttük jön a barát. És mentől erősebben gondol rájuk népüknek a szíve, annál világosabban látszanak. Elfoszlik sok megfeledkezések vaksötétje és szent Márton szent Hegyén megjelenik az ősmonostor a pannon erdők között s az esztergomi parton méltóságosan felemelkedik az ősi egyház, mint tündöklő Krisztusmutató a leboruló ország felett, Kinyílik a régi veszprémi völgy. A beéli remeteség körül széthajlik a bakonyi rengeteg. Megmutatkozik Alba Regia márvány bazilikája s a legendák pécsi egyháza és a Vasas hegy gyökerei felett Pécsvárad ódon monostora. És napkeletnek, túl a vizeken, mint távol látomás, felkáprázik a marosmenti síkban Csanád fatornyos városa. Az erdőn hosszan, háborítatlanul visszhangzik a fejszecsapás.

Kis fatemplomokat ácsolnak fenn a halmokon. Egy monostor zörgetője magányosan neszéi az elzárkózott vadonban. És éjszakánként az álomra hajlott nagy birodalomban csak templomi mécsek virrasztanak, talán csak egy-egy könyvíró barát előtt ég jámbor mécsvilág.

Ősi alapítólevelek, viaszpecsétes adományozó írások, törvénykönyvek, krónikák elvékonyult aranyló pergaménáin  bizonnyal kötöttebbek, kétségtelenebbek és hitelesebbek a középkor adatai, de a könyvíró barátok legendáiban hitelesebb maga a középkor élete…..

 

 

T A R T A L O M
Ad Lectorem  7
SZENT GELLÉRT ÉLETE  13

A Marosvári Szentegyház Püspökének Szent Gellértnek élete. (A bécsi császári palotabeli könyvesház mondseei legendáriumából.)
SZENT ISTVÁN ÉLETE  57
Szent Istvánnak Magyarország királyának Nagyobbik Legendája. (Az austriai Szent Keresztről nevezett monostornak XII-ik századbeli pergaménás legendáriumából.)
SZENT ISTVÁN ÉLETE  81
Szent Istvánnak Magyarország királyának Kisebbik Legendája. (Az austriai Szent Keresztről nevezett monostornak XII-ik századbeli pergaménás legendáriumából.)
MAGYAROSZÁG KIRÁLYÁNAK, SZENT ISTVÁNNAK FIÁRÓL, SZENT IMRÉRŐL  97
Szent Imre hercegnek Legendája. (A bécsi császári palota könyvesházának XV-ik századbeli mondseei kódexéből.)
SZENT ISTVÁN INTELMEI  111
Szent István királynak könyve Imre herceghez. (A bécsi császári palota könyvesházának XV-ik századbeli kézzel írott törvénykönyvéből.)
Jegyzetek  127

 

 

 

 

 

 

 

Polc
I/5
Kiegészítő termékek
Magyar gondok
1 500 Ft
133 nap
800 Ft
Magyar karrier
1 200 Ft
Terepfelverés
3 500 Ft
BOGLÁRLELLE
5 000 Ft

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés